Ar ARHITECTURĂ - Proiecte în derulare

casa_f_jac_coperta

Galerie cu imagini relevante

Propunere

Desene

Denumirea Proiectului: Casa F în Jac

Locație: Jac,Sălaj

Descriere:

O casă în stil tradițional în zona etnografică Meseș, din partea de sud a județului Sălaj, concepută după prescripțiile GHIDULUI DE ARHITECTURĂ PENTRU ÎNCADRAREA ÎN SPECIFICUL LOCAL DIN MEDIUL RURAL în ZONA MESEȘ.

O casă pentru un cuplu al cărui pui și-a luat zborul din cuib, care dorește să se întoarcă la viața simplă de la țară – o viață pe care înțelege să o trăiască în compania prietenilor.

Tema de proiectare a fost simplă și înțeleaptă: o casă bine integrată în specificul local, cu dimensiuni cât mai mici dar foarte confortabile. Proiectul s-a derulat sub preocuparea constantă pentru utilizarea rațională a resurselor în perioada de utilizare. Ca particularitate a proiectului am avut ideea fixă a beneficiarului de a avea prispă pe ambele laturi lungi ale casei ... și atunci când ideile fixe ale beneficiarului par să fie vitale, ne străduim să le dăm viață.

Suntem în domeniul vernacular-intelectual, unde arhitectura tradițională din zona Meseș a fost preluată și prelucrată în cheie modernă: sub imaginea unei case țărănești, casa oferă mici detalii contemporane case se lasă descoperite puțin câte puțin.

Și cum arhitectura vernaculară (chiar dacă este intelectuală) este o arhitectură vie care se adaptează situației de moment, mă aștept la o evoluție interesantă a proiectului – o evoluție din care atât beneficiarul cât și arhitectural vor avea de învățat.