Ar ARHITECTURĂ - Proiecte în derulare

PUZ_Statiunea_Izvoare

Galerie cu imagini relevante

Propunere

Denumirea Proiectului: Plan Urbanistic Zonal pentru COMPLEX TURISTIC ȘI REZIDENȚIAL in stațiunea Izvoare

Locație: sat Mara, comuna Desesti, Maramureș

Descriere:

Planul Urbanistic Zonal pentru COMPLEX TURISTIC ȘI REZIDENȚIAL urmărește reglementarea zonei amplasate în stațiunea turistică Izvoarele, în zona cunoscută sub denumirea de Cabana BRAZI 2. Motivul principal pentru care beneficiarul a fost obligat să demareze acestă documentație de urbanism a fost introducerea în intravilan a terenului astfel încât proprietarii terenurilor să poată construi.

Terenul cu o suprafață de 1,5hectare a fost parcelat acum 9 ani fără a fi studiat din punct de vedere urbanistic. Au rezultat 14 terenuri neregulate, destinate construirii de căsuțe de vacanță, dominate de incinta Cabanei BRAZI 2.

Provocarea proiectului a constat în generarea unei reguli de amplasare și de conformare a viitoarelor căsuțe de vacanță, astfel încât imaginea de ansamblu a zonei studiate să fie armonioasă. Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor putea să impună respectarea regulamentului de urbanism propus, astfel încât micuțul sat de vacanță să fie cu adevărat funcțional din punct de vedere urbanistic.

Modul aleator de parcelare a cauzat mici probleme pentru dimensionarea corectă a căii de acces. Astfel că a fost necesar ca pentru 6 terenuri adiacente căii de acces să fie propuse corecții ale limitei de proprietate prin cedarea a unor fâșii de teren către domeniul public al comunei Desești. Fâșiile cedate vor avea dimensiuni variabile, cu o lățime de maxim 1,5m. Calea de acces va putea fi corectată pentru a avea un drum cu o singură bandă de 2,75m lățime, acostament lat de 1,00m pe o parte şi 75cm pe cealaltă parte unde e urmat de un şanţ pentru preluarea apelor pluviale pe latura dinspre proprietăţile private (1,00m) şi zonă verde (25cm).

Căsuțele de vacanță vor fi amplasate cu o retragere față de noul aliniament de 5,00m, și 3,00m față de celelalte limite de proprietate. Regimul de înălțime va fi (S+) P+M, cu o înălțime la streașină de 4,00m și panta acoperișului de 50% (cca. 28º).

Pentru Cabanele Brazi 2 a fost limitată amplasarea construcțiilor la 5,00m față de limitele laterale de proprietate și 22,60m față de limita de proprietate dinspre calea de acces, astfel încăt să permită amenajarea unei parcări. Regimul de înălțime va fi (S+) P+2E+M, cu o înălțime la streașină de 10m și panta acoperișului de 80% (cca. 39º).

Aspectul exterior al clădirilor vor avea ca prioritate folosirea materialului lemnos: pereţi realizaţi din bârne din lemn, sau placaje din lemn pentru construcţiile realizate din zidărie. Se va păstra culoarea natur a lemnului folosit uzual în construcţii, fără aplicarea de baiţuri în nuanţe ale altor esenţe lemnoase (cireş, mahon, wehghe, ...). Este permisă băiţuirea lemnului în culoare verde, în nuanţă asemănătoare culorii originale a vechii cabane BRAZI II. Învelitoare din lemn (şindrilă sau draniţă) sau învelitori moderne în culori stinse (din gama de culori a lemnului învechit) şi fără strălucire (tablă strălucitoare, vopsitorii lucioase). Se va evita folosirea culorilor puternice şi stridente pentru orice parte din construcţie.