Ar ARHITECTURĂ - Proiecte finalizate

BATRA_2019_BREB

Galerie cu imagini relevante

Valori De Patrimoniu

Degradări

Execuție

Desene

Denumirea Proiectului: LUCRĂRI DE INTERVENȚIE ÎN REGIM DE URGENȚĂ la Biserica ”Sfinții arhangheli Mihai și Gavril din Breb”

Locație: Breb, Maramureș

Descriere:

AUTOR PRINCIPAL:
arh. Laura Zaharia
ECHIPA DE PROIECTARE:
ARCOLAR și ASOCIAȚIA R.O.S.T.
arh. Laura Zaharia
dr. ing. Gelu Zaharia
ist. Ileana Burchinoiu
BIROU DE ARHITECTURĂ
ARCOLAR
arh. Laura Zaharia
PROIECTANT DE REZISTENȚĂ:
ARCOLAR
dr. ing. Gelu Zaharia
PROIECTANT INSTALAȚII:
- BENEFICIAR:
Parohia ortodoxă din Breb
AMPLASAMENT:
sat Breb, comuna Ocna Șugatag, județ Maramureș
AN REALIZARE:
2018
ARIE DESFĂȘURATĂ:
109,66mp

TEXTUL - RO

În anul 2017, după un proces de 8 ani instanța judecătorească a atribuit Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril din Breb” credincioșilor ortodocși din Breb – 8 ani în care degradarea bisericii a evoluat fără nici o opreliște.

Preotul Marian Pop a început imediat demersurile pentru reabilitarea bisericii, consultând specialiștii din zonă sau cei aflați în vizită prin Breb. În timpul acestor demersuri s-a concretizat ideea intervenției de urgență la învelitoarea bisericii, veche 26 de ani. Aceasta prezenta suprafețe cu elemente lipsă sau foarte degradate, prin care apa din precipitații pătrundea, umezind elementele din lemn de la interior și implicit pictura murală interioară. Condițiile din interiorul bisericii favorizau apariția și dezvoltarea atacurilor fungice prin lipsa încălzirii, a luminii și a ventilării spațiilor interioare.

În luna martie 2018, AMBULANȚA PENTRU MONUMENTE reprezentată de arh. Eugen Vaida, a organizat o intervenție de urgență pentru refacerea învelitorii degradate a bisericii. Dranița a fost achiziționată cu ajutorul unei sponsorizări din parte Alteței Sale Regale Prințul de Wales, mâna de lucru a fost asigurată de meșterii din sat, iar voluntarii-studenți ai Facultății de Istorie și Filologie Alba Iulia au fost cazați și hrăniți de localnici.

AMBULANȚA PENTRU MONUMENTE este un proiect-pilot al Asociației Monumentum, care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Asociația R.O.S.T. s-a implicat în autorizarea lucrărilor, elaborând Releveul bisericii, Memoriul tehnic și Studiul istoric. Descifrarea istoricului bisericii a fost atent urmărită de dr. arh. Alexandru Baboș, iar documentația a fost coordonată de dr. ist. Ileana Burchinoiu.

SCURT ISTORIC

1530 - se construiește biserica în satul Copăciș;
1626 - se construiește biserica din Breb cu material lemnos confecționat din doborâturi din iarna anilor 1621-1622 și cu refolosirea turnului de la biserica din Copăciș;
1790 -se consturiește poarta casei parohiale (originalul se află în Museul Satului din Sighetu Marmației)
1863 - lucrări masive de extindere și modernizare a bisericii inclusiv actuala absidă a altarului și cele 2 abside laterale;
1864 - O. Wurtser realizează iconostasul;
1868 - Francisc Bercy din Satu Mare a pictat noul altar și sculptează masa altarului;
Începutul secolului al XX-lea - biserica a fost consolidată și reparată, iar în navă a fost construit cafasul;
1992 - se construiește turnul-clopotniță.