Ar ARHITECTURĂ - Proiecte finalizate

BATRA_2019_CAENI

Galerie cu imagini relevante

Valori De Patrimoniu

Degradări

Execuție

Desene

Promovare

Denumirea Proiectului: Refacerea invelitorii Bisericii de lemn "Nasterea Maicii Domnului" din Calinesti Caeni - Maramures

Locație: Calinesti Caeni - Maramures

Descriere:

PROIECT: Refacerea învelitorii Bisericii de lemn "Naşterea Maicii Domnului” din Călinești Căeni – Maramureș

AUTOR PRINCIPAL:
arh. Laura Zaharia

ECHIPA DE PROIECTARE:
ARCOLAR, ASOCIAȚIA R.O.S.T.
arh. Laura Zaharia
dr. ing. Gelu Zaharia
ist. Ileana Burchinoiu

BIROU DE ARHITECTURĂ:
ARCOLAR
arh. Laura Zaharia

PROIECTANT DE REZISTENȚĂ:
ARCOLAR
dr. ing. Gelu Zaharia

PROIECTANT INSTALAȚII:
-

BENEFICIAR:
Parohia greco-catolică din Călinești
AMPLASAMENT:
sat Călinești, comuna Călinești, județ Maramureș
AN REALIZARE:
2019 ARIE DESFĂȘURATĂ: 106,04mp

TEXTUL – RO

La aproape 25 de ani de la ultima refacere a învelitorii, Biserica ”Naşterea Maicii Domnului” din Călinești Căeni se afla în pericol: vechea învelitoare începea să cedeze, punând în pericol structura de lemn a bisericii și valoroasa pictură murală din 1754 a pictorului-zugrav Alexandru Ponehalschi. Este prima pictură cunoscută a acestui artist, iar starea bună în care se află o face să fie una dintre cele mai valoroase picturi murale din bisericile de lemn maramureșene.
O mică parte din comunitatea locală (o parte mult prea mică!) se implică în refacerea învelitorii, la inițiativa Măriucăi Verdeș – păzitoarea tradițiilor din Călinești și nu numai.
Documentația pentru obținerea Autorizației de Construire pentru refacerea învelitorii a fost elaborată în cadrul Asociației R.O.S.T., folosind releveele întocmite în tabăra de documentare VERNADOC MM 2012
La începutul anului 2019 a demarat acțiunea de refacere a învelitorii în cadrul unui proiect de intervenție în regim de urgență, susținut financiar de Consiliul Județean Maramureș prin ”Programul județean de acordare a sprijinului financiar pentru unitățile de cult din judeșțul Maramureș în anul 2019”.
Inițiativa călineștenilor a fost prezentată într-o mică expoziție montată în foyerul Teatrului Municipal Baia-Mare pe durata celor 2 zile ale festivalului indoor de jazz ONE JAZZ FESTIVAL, din 9-10 noiembrie 2018.
Asociația R.O.S.T. s-a implicat în elaborarea documentației pentru obținerea Autorizației de Construire și a Studiului istoric.
Lucrările au fost executate de o echipă de meșteri din Budești – Maramureș. Și au fost susținute financiar de Consiliul Județean Maramureș prin ”Programul județean de acordare a sprijinului financiar pentru unitățile de cult din județul Maramureș în anul 2019”.

SCURT ISTORIC
1629 - corpul vechi al bisericii a fost construit în mănăstirea din Călinești, înlocuind o biserică mai veche de sfârșit de secol XIV;
1742-1754 – mănăstirea a fost abandonată în urma epidemiei de ciumă din 1742 și câțiva ani mai târziu biserica a fost mutată în Căeni;
1754 – biserica a fost pictată de Alexandru Ponehalschi;
1754-1772 – a fost construit turnul;
1772 – a fost instalat primul clopot în turn;
1800-1815 – au fost realizate extinderile pe laturile est și vest;
1977 – au avut loc reparații la biserica.