Ar ARHITECTURĂ - Proiecte în derulare

CasaMihali

Galerie cu imagini relevante

Propunere

Denumirea Proiectului: Reabilitarea și dotarea „CASEI MUZEU dr. IOAN MIHALYI de APȘA” din cadrul Muzeului Maramureșului

Locație: Sighetu Marmatiei

Descriere:

Lucrare premiată la ANUALA DE ARHITECTURĂ A O.A.R. Nord Vest – Premiul II, la categoria de participare ”Proiect”. Casă memorială Ioan Mihalyi de Apșa din Sighetu Marmației este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice 2015 cu codul MM-IV-m-A-04835 și face parte din Ansamblul Urban "Centrul Istoric al orașului Sighetu Marmației", notat pe LMI 2015 cu codul: MM-II-a-A-04666.

Proiectul cuprinde reabilitarea clădirii existente, cu păstrarea atât a funcțiunii cât și a elementelor construcțive istorice și a mobilierului existent.

La subsol au fost prevăzute spații destinate activităților didactice, ludice sau chiar de cercetare; spațiile vor fi adaptate accesului persoanelor cu handicap locomotor prin intermediul unei platforme acționate electric. Spațiile vor fi adaptate și pentru utilizarea de către persoanele cu handicap auditiv prin proiecții de materiale documentare referitoare la componentele muzeului, subtitrate. Pentru persoanele cu handicap vizual vor fi amplasate machete ale orașului Sighetu Marmației în diverse etape istorice, macheta Casei Ioan Mihalyi de Apșa deasemenea prezentată în diverse etape istorice și alte materiale accesibile prin pipăit.

Parterul va fi destinat expoziției permanente a Muzeului Maramureșean, cu spații expoziționale adaptabile și pentru expoziții temporare. Deasemenea parterul va cuprinde spațiul necesar primirii vizitatorilor (casa de bilete și spațiul de expunere a materialelor promoționale), un birou administrativ, o sală pentru prelucrare date și pentru cercetare, grupuri sanitare, casa liftului pentru acces la etaj, platforma de coborâre la demisol, și spații tehnice.

Etajul va fi destinat preponderent casei-muzeu a familiei Mihalyi și a unor spații tehnice necesare funcționorii imobilului la parametrii contemporani. Casa-muzeu este formată din -Hol 1, Hol 2, Dormitor, Camera de primire, Camera de lucru, Sala expozițională, Biblioteca de specialitate, Sala expozițională pentru istoria culturii din Maramureș, Sala de lectură a societății literare Dragoșiana, Casa scării, Acces pod, Debara, Spațiu tehnic și Terasa.