Lar CULTURAL - Proiecte

La sura

Galerie cu imagini relevante

Neclasificate

Denumirea Proiectului: VERNADOC la Șură 2016

Locație: Muzeul satului din Sighetul Marmației

Descriere:

Extras din articolul ” Expoziţia VERNADOC, în şura din Ieud” scris de Florentin Năsui în ziarul Graiul Maramureșului în 28 iulie 2016
Cu prilejul Zilei Bunei Vecinătăţi româno-ucrainene, organizate la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, trei etnii din două state s-au văzut frate cu frate. De-o parte şi de alta a frontierei comune dintre România şi Ucraina trăiesc, în ţări diferite, zeci de mii de români, ucraineni sau maghiari. De aceea e greu să scrii despre feluritele spectacole, zecile de activităţi, diverse întâlniri protocolare sau despre numeroasele expoziţii deschise în zeci de gospodării reconstituite pe cele 13 hectare ale muzeului în aer liber.
Una dintre expoziţiile mai puţin spectaculoase, dar foarte importante, a fost expoziţia VERNADOC, care a putut fi vizitată duminica trecută, în şura gospodăriei din Ieud, restaurată în Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei. VERNADOC urmăreşte interesul internaţional pentru valorificarea tradiţiilor locale de construcţie, în ideea de a construi o reţea internaţională cu scopuri comune în acest domeniu şi de a colecta materiale în sistem comparativ pe plan internaţional, cu privire la arhitectura vernaculară. Conceptul de VERNADOC s-a cristalizat în patru etape diferite – a precizat arh. Laura Zaharia. “Arhitectura vernaculară este în pericol să dispară peste tot în lume, în toate culturile şi în orice circumstanţe economice. Atât moştenirea culturală vernaculară, cât şi principiile tradiţionale de construire nu pot fi protejate prin regulamente sau finanţări guvernamentale. Este mai important ca oamenii să înţeleagă valoarea propriei lor tradiţii şi să fie mândri de ea.”