Lar CULTURAL - Proiecte

CaeniJosani

Galerie cu imagini relevante

Denumirea Proiectului: Refacerea învelitorii Bisericii de lemn "Naşterea Maicii Domnului”

Locație: Călinești Căeni (Josani), Maramureș

Descriere:

La aproape 25 de ani de la ultima refacere a învelitorii, Biserica ”Naşterea Maicii Domnului” din Călinești Căeni este în pericol: vechea învelitoare cedează, structura de lemn a bisericii începe să fie cuprinsă de umezeală și în curând valoroasa pictură murală din 1754 a pictorului-zugrav Alexandru Ponehalschi va fi afectată. Este prima pictură cunoscută a acestui artist, iar starea bună în care se află o face să fie una dintre cele mai valoroase picturi murale din bisericile de lemn maramureșene.

O mică parte din comunitatea locală (o parte mult prea mică!) se implică în refacerea învelitorii, la inițiativa Măriucăi Verdeș – păzitoarea tradițiilor din Călinești și nu numai.

Documentația pentru obținerea Autorizației de Construire pentru refacerea învelitorii a fost elaborată în cadrul Asociației R.O.S.T., folosind releveele întocmite în tabăra de documentare VERNADOC MM 2012 .

Inițiativa călineștenilor a fost prezentată într-o mică expoziție montată în foyerul Teatrului Municipal Baia-Mare pe durata celor 2 zile ale festivalului indoor de jazz ONE JAZZ FESTIVAL, din 9-10 noiembrie 2018. Studiul istoric ce prezintă evoluția interesantă a bisericii, intricată cu istoricul satului și cu elementele constructive ale bisericii ce-și dezvăluie secretele la o privire mai atentă, poate fi consultat aici.